MARMARiS – HİSARÖNÜ KÖRFEZİ - DATCA – MARMARiS
1 - GÜN : MARMARİS Marmaris Limanı’nda saat 15:30’ dan itibaren teknelerinize yerleşebilirsiniz. İlk gün teknede servis akşam yemeği ile başlar. Akşam yemeği ve geceleme Marmaris Limanı'nda yapılır.Marmaris; Karya kentlerinden biri olan Phyckos antik şehri üzerinde kurulmuş olup çeşitli medeniyetlerin egemenliğinde kalmıştır. Bugün görülebilen en önemli eser 1577'de yapılan Marmaris kalesidir. Ayrıca Osmanlılardan kalma bir cami ve sekiz odadan ibaret üzeri kemerli bir kervansaray bulunmaktadır. Antik dönem kalıntıları kentin kuzeyinde alçak bir tepe olan Asar Tepe üzerindedir. Türkiye'nin en önemli turistik merkezlerinden biri olan Marmaris ayrıca büyük bir yat limanına sahiptir
2 - GÜN : ARAP ADASI - BOZUKKALE Kahvaltıdan sonra Arap Adasına doğru yol alacağız. Öğle yemeği ve yüzme molasından sonra Bozukkale’ye hareket. Geceleme ve Akşam yemeği Bozukkale’de. İÖ 10. yüzyılda Rodos peraiasının merkezi olan Loryma (Bozukkale) tarihi kentinde; karşılıklı surlarla dikdörtgen şeklinde uzanan kalenin dokuz kulesi vardır. Kale’ye ‘bozuk’ sözünün yakıştırılmış olması kalenin bir yanının eksik oluşu ile ilgili olabilir. Coğrafi durumu ve liman girişinin darlığı nedeniyle Peleponnes Deniz Savaşları’nda bu limanı Atina gemileri de kullanmıştır. İÖ 395 yılında Atina’lı kumandan Karor, Knidos savaşından önce gemilerini burada toplamış ve İÖ 305 yılında Antigonos’un oğlu Demetrios da Rodos’a yaptığı saldırı hazırlıkları için bu limanı seçmiştir
3 - GÜN : DATÇA Kahvaltıdan sonra Datça’ya doğru seyir edilir. Datça’da demirlenir ve su ve kumanya gibi ihtiyaçlar tedarik edilir. Limanda kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. M.Ö.VII.Y.Y.’da Ege adalarından gelerek Ionya’nın güney kıyılarına yerleşen Dor’lar tarafından kurulmuştur. Şehirde Apollon ve Venüs adına yapılmışçeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunmaktadır. Rutubetsiz ve bol oksijenli bir havaya sahiptir. Tarihçi Strabon'un "Tanrı yarattığı kulun uzun ömürlü olmasını isterse Datça Yarımadası'na bırakır" sözü boşuna söylenmemiştir. Anlatılanlara göre 500 yıl önce İspanyol korsanlar Datça'nın açıklarından geçerken, gemideki cüzzamlı hastaları Sarıliman Koyu'na bırakmışlar. Ölüme terk edilen cüzzamlılar Datça'nın havası sayesinde iyileşmişler. Opsiyonel Knidos turuna iştirak edebilir veya Datça’yı kendiniz gezebilirsiniz. Akşam yemeği ve geceleme Datça Limanında veya yakın bir koyda yapılır.
4 - GÜN : AKTUR-BENCİK Kahvaltıdan sonra Aktur’a doğru seferimize devam ediyoruz. Aktur’da öğlen yemeğini verdikten sonra körfezin kuzey kıyılarında seyrimize devam ediyoruz. ilk durağımız Bencik koyu olacak. Girişi cok dar olan bu koyda iceriye doğru yol alındığında eşsiz bir manzarayla karşılaşacaksınız. Bencik, Hisarönü Körfezi’yle Gökova Körfezi’ni ayıran yarımadanın en dar yerinde, Hisarönü tarafında bulunan bir limandır. İÖ 550’li yıllarda Persler Karya satrabı Harpagos komutasındaki orduyla Datça Yarımadası’na gelmişlerdi. Bunu haber alan Knidos’lular bir savunma hattı olarak yarımadanın bir kilometrelik en dar yerini kazarak açmak ve Gökova Körfezi’yle Hisarönü Körfezi’ni birleştirmek istemişlerdi. Böylece iki deniz birleşecek, yarımada tam bir ada olacak, savunma kolaylaşacaktı. Büyük gayretlerle çalışma başlamış, ancak başarılamamış ve sonuçta Persler Knidos’a da sahip olmuşlardır. Akşam yemeği ve geceleme Bencik koyunda.
5 - GÜN : SELİMİYE-ORHANİYE Bu gün Hisarönü Körfezinin içerisine doğru ilerleyeceğiz. Öğlen yemeği için Selimiye Koyuna demirliyoruz. Akşam yemeği ve geceleme için Orhaniye’ye doğru yol alıyoruz. Burada opsiyonel Jeep Safari turuna iştirak edebilirsiniz. Orhaniye Koyunda Kız Kumu adı verilen ve deniz suyunun alçalıp yükselmesiyle oluşan doğal yapı olağanüstü bir görünüm sergiler. Sahilden denizin içerisine doğru bu üzerinde yürünebilen kırmızımtırak kum yolla ilgili çeşitli efsaneler anlatılır. Koydaki bir adacık üzerinde kale duvarları görülen antik dönemden kalıntılar bulunmaktadır.
6 - GÜN : DİRSEK BÜKÜ-BOZBURUN Kahvaltıdan sonra Dirsek Bükü’ne doğru yol alıyoruz. Dirsek Bükü’nde demirledikten sonra Bozburun’ a dogru devam edıyoruz. Bozburun kücük bir balıkçı kasabasıdır. Bu bölgenin kıyıları boyunca sünger çıkartılmaktaydı fakat günümüzde artık yöre halkı süngercilikte hem iyi bir gelir sağlayamadığı hem de eski tekniklerle tehlikeli bir iş olduğu için süngerciliği bırakmıştır. Bunun yerine gulet tekneler inşa edilmeye başlanılmış ve Bozburun guletleri sektördeki yerini almış bulunmaktadır.
7 - GÜN : KADIRGA –MARMARİS Kahvaltıdan sonra Kadırga yada Kumlu Bükü’ne doğru yolumuza devam edeceğiz. Öğlen yemeğinden sonra Cennet Adasın’da yüzme molası. Akşam yemeği ve geceleme için Marmaris Limanı’na demirleme.
8- GÜN : Kahvaltı sonrası 10:30 a kadar teknemizden ayrılıyoruz
![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
HAFTALIK STANDART MENÜ
KAHVALTI : 7 öğün sabit olarak; Bal, Tereyağı, 3 Çeşit Reçel, Siyah Zeytin, Yeşil Zeytin, Beyaz Peynir, Kaşar Peyniri, Domates, Salatalık, Yumurta , Süt, Meyve, Limitsiz Çay-Kahve, Farklı günlerde sosis, salam, sucuk
ÖĞLE YEMEĞİ : 6 öğün farklı olarak; Sebzeli Tavuk, Taze Fasulye, Patlıcan Musakka, Biber Dolması, Karnıyarık, Fırında Makarna, Pirinç Pilavı, Bulgur Pilavı, Makarna Çeşitleri, Salata Çeşitleri, Yoğurtlu Kızarma, Cacık, Komposto, Meyve.
5 ÇAYI : 6 öğün farklı olarak; Limitsiz Çay ve Kahve, Bisküvi, Kek Çeşitleri, Sigara Böreği
AKŞAM YEMEĞİ : 7 öğün farklı olarak; Balık Izgara, Balık Tava, Fırında Balık, Kalamar, Fırında Tavuk, Mantar Sote, Izgara Köfte ve Tavuk, Et Sote, Hindi Fileto, Salata Çeşitleri, Pirinç Pilavı, Bulgur Pilavı, Makarna Çeşitleri, Barbunya Pilaki, Patates Püre, Yoğurtlu Semizotu, Piyaz, Karışık Kızartma, Cacık, Garnitür, Tatlı, Meyve
GENEL ŞARTLAR VE ANLAŞMA METNI
- Teknelere giriş 1.gün saat 13:30' dan itibarendir ve servisimiz akşam yemeği ile başlar. Teknelerden çıkış son gün kahvaltıdan sonra 10.30'a kadardır.
- İlk ve son gün bodrum havalimanı transfer günleri olduğundan BODRUM limanında geceleme yapılır.
- Bodrum Mavi Yolculuk esnasında genellikle tekne motor gücü ile seyrine devam eder ancak hava koşulları ve rüzgarın yönü elverdiğince yelkenler de kullanılır.
- Kaptan ve mürettebatımız; günlük hareket zamanlarını ve yemek saatlerini yolcuların genel isteğine göre düzenlerler.
- Kaptanımız; hava koşullarına göre konuklarımızın güvenliği ve rahatlığı için rotada zorunlu değişiklikler yapabilir.
- Konuklarımızın, dışardan tekneye içecek getirmelerine müsaade edilmemektedir. Alkollü, alkolsüz içecekler, içme suyu; bedeli karşılığında yat barından temin edilir. İçecek ücretleri tur sonunda ödenir.
- Dünyanın farklı yerlerinde faaliyet gösteren acentelerimiz tarafından satılan turlardan dolayı teknelerimize pek çok farklı ülkeden misafirler gelir. Bu durum dünyanın her köşesinden gelen deniz severlerle buluşma, farklı kültürleri tanıma ve yeni arkadaşlıklar kurmak için bir fırsattır. Bu çeşitlilikten ötürü kabin turlarına iştirak edecek misafirlerimize, yatta bulunacak diğer yolcuların milliyeti ve yaş ortalaması ile ilgili taahhütlerde bulunulmamaktadır.
- Bu turlarda tur programı ve genel şartlar önceden broşürlerle ilan edildiği şekildedir. Hiçbir konuğumuzun özel durumuna ve tasarrufuna göre değişiklikler yapılamaz.
- Teknelerimizde her sabah konuklarımız kahvaltılarını yaparlarken rutin olan kabin / wc temizliği yapılır. Hafta ortasında ise genel bir temizlik yapılır.
- Özel bir durum söz konusu olmadıkça nevresim takımları haftalık olarak kullanılır değiştirilmez.
- Kesin Hareketli Mavi Tur Kabin Kiralama operasyonlarımızda 16 m. ile 35 m. uzunlukta, 3 ila 16 kabinli, direk donanımına sahip olan, geleneksel güneybatı ege yapımı standart ahşap yatlar - GULET - kullanılır.
- Kabinler 2 kişiliktir. Genellikle çift kişilik yataklar vardır. Twin yatak ya da triple yatak garantisi verilemez.
- Her kabinde özel duş /wc , lomboz (pencere), küçük elbise dolabı, 2 kişi için pike, battaniye, el ve yüz havlusu, iki adet yastık bulunur. Tuvaletler ev tipi sifonlu ya da marin tipi pompalı olabilir.
- Teknenin yolcu kapasitesine uygun sayıda can yelekleri, küçük bot gibi güvenlik teçhizatları mevcuttur.
- Yatların ebatlarına göre minimum 3, maksimum 5 personel bulunur.
- Elektrik tesisatı 12 volt ya da 24 volt'tur. Jeneratör garantisi verilmez. Limanlarda demirli durumdayken 220 volt olanağı vardır.
- Tekneler sigortalıdır fakat kişisel seyahat sigortanızı da yaptırmanızı tavsiye ederiz
- Bu yatlarda yolcu kapasitesine uygun ebatlarda yemek masası, yeterli sayıda güneşlenme yatakları, tente altı gölgelik alanlar ve kapalı salon bulunur.
- Soguk - Sıcak kullanma suyu için yeterli miktarda su tankları ve tesisatı vardır.
- Duş / wc suları için yeterli miktarda pis su tankları ve tesisatı bulunur.
- Yeterli büyüklükte yakıt tankları ve tesisatı bulunur.
- Yatlarda hazırlanacak yemekler için gerekli teçhizata sahip mutfak bulunur.
- Kumanya ve içeceklerin soğutulması için gerekli buzluklar ve soğutma gereçleri bulunur.
- Yatlarda, konukların kullanımına yönelik basit olta takımları, palet ve şnorkel bulunur.