Mavi Tur Tekne Tipleri

Mavi tur yapan herkesin ortak sorusu tekneler arasındaki farklar, teknelerin özellikleri Hangi teknenin hangi aileye - gruba - zevke - bütçeye uygun olduğu ile ilgili olmaktadır. Aşağıda size tekneleri isimleriyle tanıtıp hangi tekneyi kiralamak veya satın almanın size uygun olacağını anlatmaya çalışacağız. Gulet, Türkiyede Güllük ten başlayıp Bodrum, Bozburun Marmaris, Fethiye kıyılarında tamamıyla ahşap el yapımı; motor ve yelken yardımıyla yol alan Egeye özgü bir teknedir.



GULET NEDIR ?

Guletler ilk imal edildiklerinde balıkçıların ve sünger dalgıçlarının yakaladıklarını taşımaları için üretilmiş, daha sonraki yıllarda ise konaklamaya uygun dizayn edilen guletler mavi tur tatillerinin vazgeçilmezi olmuştur. İlk başlarda Güllük ve Bodrum tersanelerinde üretilmeye başlanan Guletler kuşaklar boyu profesyonel ustalar tarafından imal edilmiştir.

Sonralarıda Bodrumda ki ustaların yanında yetişenler Bozburun, Marmaris ve Fethiye’ye kadar uzanan sahil şeridinde üretim yapan bir çok Gulet tersanesi açmıştır. Guletlerin yapımında ilk başlarda kızılçam ağacı kullanılmış, ilerleyen yıllarda Yüksek kaliteli ve sert özellikli teak ağacı, iroko, maun ve kestane gibi dayanıklı ahşaplar kullanılmıştır.

2000 li yıllara kadar klasik Bodrum guletleri yığma ağaçtan yapılmış, son zamanlarda daha sağlam ve dayanıklı olduğu için ahşap laminasyon tekniğiyle veya isteğe bağlı olarak saç guletlerde üretilmektedir. Guletler mavi tur yolcularına haftalık konaklamalarında maksimum konfor ve olanak sunmak için döşenmiştir.


Guletlerde standart kabinlerde klima, duş ve tuvalet varken, daha lüks guletlerde master kabinlerde Led TV, ses sistemleri, jakuzi, masajlı duş, kasa, internet bağlantısı, dvd player, play station vardır. Bütün guletlerde misafirlerin konakladığı kabinlerden ayrı olarak Mürettebat için kabinler ve ayrı wc-duş bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan guletlerde Mavi tur yolcularının bir haftalık süreçte tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek, büyük ve lüks kabinlerde, salonda rahat yaşam alanları, güverte ve kıç kısmında geniş oturma alanları, güneşlenme minderleri, ön kısımda jakuzi bulunan guletler imal edilmiştir. Bütün guletlerde yolcuların güvenliğini sağlamak için radar sistemleri, ais cihazı, can Salı, can yeleği, kıçtan takma motorlu bot, işaret fişekleri bulunmaktadır.

Geleneksel guletlerde teknenin arka kısmı oval ve karpuz kabuğu şeklinde olup, arka alt kısmında kabin bulunmadığından denize daha yakın yelken yapmaya uygun denizci teknelerdir. Gulet Boy ve kapasiteleri 2 kabin 14 mt den başlayıp; 12 kabin 50 mt kadar çıkabilir. Mavi turun popüler olmasıyla çift direkli gulet tekneler yaygınlaşmış, tekne boyları uzayıp, klima - televizyon - jeneratör - radar - jakuzi bulunan Lüks ve Delüks kategorideki guletler dünyanın her yerinden gelen deniz severlerle Mavi Yolculuk popüler bir tatil modeli olmuştur.



AYNAKIÇ GULET NEDIR ?

Klasik guletlerin, yuvarlak kıçı ve gövdesinde kabinleri vardır, ama mavi turun popüler olmasıyla bu teknelerin her kabininde wc - duş ihtiyacı ortaya çıkmış; Bu tip guletlerde kıç bölgesi yükseltilerek yeni alanlar daha konforlu - yüksek tavanlı ve geniş kabinler yaratılmıştır.

Haftalık mavi turda tekneler tur boyunca sadece 1 veya 2 defa limana yanaştığından su ihtiyacını karşılamak için temiz su tankı, kirli su tankı ilaveleriyle bu teknelerin ağırlığı artmıştır. Ağırlık sebebiyle yelkenle seyir zorlaşınca guletler jeneratör, çift motor ve mazot tankı ilaveleriyle hem boyları büyümüş hemde mavi tur tatilinin konforu artmıştır.



TIRHANDIL NEDIR ?

Tirhandil tekneler Akdenizde bilinen en eski ve gelenekselleşmiş tekne tipidir. Tarihte tirhandil teknelerin ilk yapımı Mısır ve Finikelilere kadar gitmekte olup, ilerleyen yıllarda Egede Yunanlıların tirhandil imalatını ilerlettikleri ve ustalaştıkları görülmektedir. Tirhandil kelimesi Yunanca trikandini kelimesinden gelmekte olup üçe - bir anlamındadır. Bu teknelerde teknenin Boyu, eninin 3 katı olduğu için Yunanca "üçte bir" anlamındaki "trekandini" sözcüğünün tirhandil kelimesine dönmesiyle teknenin adı Tirhandil olarak kalmıştır.

Son yıllarda Tirhandil tekneler mavi tur da kullanmak üzere 3 veya 4 kabinli 16-20 mt uzunluğunda üretilmiştir. Tamamıyla ahşap ve el yapımı olması sebebiyle cok iyi bir ustaya, zamana - paraya ve sabıra ihtiyaç duyulan bu teknelerin ilk yapıldığı yer olan Yunanistanda bu tekneleri yapacak tersane ve usta kalmamıştır.

2000 li yıllarda Yunanistan dan gelen müşteriler için Bodrum tersanelerinde üretilen Tirhandil teknelerden örnekleri bodrum limanında görebilirsiniz. Tirhandil tekneler Ege kıyılarında yüzlerce yıllık bir üretim geçmişine sahiptir.

Orjinal Tirhandil Teknelerin yuvarlak formu, iki başı bir, baş ve kıç üstü güverteli, ortası açık ambarlı, bodoslamaların hilal şekli, bordasının alçak ve kavisli yapısı, yük ve sünger taşımacılığında kullanılması sebebiyle de sık posta aralıklarına sahiptir. teknenin hafif ve küçük olması, tek direkli yelkenle seyri bu tekneleri denizci tekneler yapmaktadır.